fbpx
  • Niciun produs în coș.

Cum îți protejezi conținutul pe Internet cu Safe Creative | ©copyright

Subiectul de la cafeaua de astăzi este despre cum poți să obții drepturi de autor pentru o lucrare pe care ai creat-o. Și mai exact despre cum înregistrezi o lucrare pe Safe Creative.

Ce este Safe Creative

Safe Creative este un serviciu digital care te poate ajuta să obții dreptul de proprietate intelectuală asupra unor materiale creative. De la literatură, la audio vizual, audio, arte vizuale, la design (însemnând proiecte de arhitectură, inginerie, software, fashion etc), practic orice proiect poate fi înregistrat pe Safe Creative.
De pe pagina de wikipedia aflăm că Safe Creative este un serviciu digital  sigur care poate face și înregistrare la Biroul pentru drepturi de autor din Statele Unite.
drepturi de autor-copyright us office-safe creative

Cum îți faci cont pe Safe Creative

Pentru a înregistra lucrarea ai nevoie de un cont pe safecreative.org  Aici dai clic pe butonul Register și completezi formularul pentru crearea contului. Informațiile pe care le scrii în formular trebuie să fie corecte deoarece vor apărea pe certificatul de copyright al lucrării. După ce ai completat formularul dai clic pe butonul de înregistrare Register și vei fi direcționat spre contul creat.
 
Contul pe care l-ai creat este unul de amator, însemnând că că este gratuit și poți să înregistrezi pană la 20 de lucrări în limita spațiului de 500 Mb, pus la dispoziție pentru un astfel de cont. Dar dacă dai clic pe butonul BUY poți să treci oricând la un cont profesional sau business care implică anumite costuri, bineînțeles.

Cum înregistrezi gratuit o lucrare pe Safe Creative și ce este licența copyleft

Dacă vrei să înregistrezi gratuit lucrarea atunci selectezi opțiunea Register, alegi tipul lucrarii și completezi formularul, încărcând fișierele care fac dovada lucrării. O astfel de înregistrare gratuită are o licentă de tip copyleft, însemnând că pagina care conține înformațiile despre autor, lucrare și fișierele este publică. De asemenea, o licență de tip copyleft presupune că oricine poate descărca lucrare, o poate dispribui și modifica fără acordul autorului, cu condiția ca numele autorului să fie specificat în lucrările derivate sau distribuite.

Cum înregistrezi o lucrare cu toate drepturile rezervate

Dacă vrei să obții o licență cu toate drepturile rezervate atunci selectezi opțiune EXPRESS REGISTRATION care are un cost de 15 euro pentru lucrarea înregistrată. Încarci fișierele cu lucrarea, scrii titlul lucrării, selectezi tipul unde se încadrează lucrarea și adaugi o descriere a lucrării, apoi dai clic pe Register. Alegi modalitatea de plata: prin card bancar sau paypal, completezi datele de plată și dai clic pe butonul Buy pentru a cumpăra licența.
 
Toate lucrările înregistrate le vei găsi la secținea Registrations. Aici poți vizualiza și modifica înformațiile despre lucrare, poți stabilii ce date să fie publice, poți modifica tipul de licență, poți adăuga o copertă pentru lucrare și adăuga taguri. Și tot de aici poți să descarci certificatele de copyright.
Acum știi că ai o opțiune digitală pentru a obține dovada drepturilor de autor pentru materialele pe care le creezi, de aceea te încutajez să obții aceste drepturi pentru materialele proprii. 

Am nevoie de feedback-ul tău

Dacă ți-au fost de folos acese informații, te rog să-mi lași un feedback (reacții, comentarii, distribuiri). Aceste reacții sunt importante pentru mine, pentru motivația de a continua acest proiect, al cafenelei de digitalizare. Iar dacă ai un subiect de discuție, propune-l în comentariu și următoarea cafea va fi pentru tine.
9 august 2021

0 responses on "Cum îți protejezi conținutul pe Internet cu Safe Creative | ©copyright"

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2021 All rights reserved.